Otomobil Testleri

Zorlu Şartların Aracı Toyota Hilux

Zorlu Şartların Aracı Toyota Hilux
  • PublishedEylül 15, 2024

[ad_1]

2020 yılının son aylarında yenilenerek Türkiye ve Avrupa piyasasına giren Toyota Hilux, geçtiğimiz yıla damgasını vuran tedarik sorunlarına rağmen ülkemizde 3,399 adet satarak güçlü bir performans sergiledi. Özellikle bireysel kullanıcıların tercihi olan model, 2021 yılının son aylarında Hırvatistan’da gerçekleştirilen karşılaştırmalı testlerin ardından 2022-2023 Uluslararası Pick-Up Ödülü’nü de (International Pick-Up Award-IPUA) alarak Avrupa pazarı için de konumunu sağlamlaştırdı. Henüz ülkemizde olmasa da Avrupa’da sunulmaya başlanan 2,8 litrelik dizel motor da modelin çeşitlendirdiği motor seçeneği ve Toyota’nın büyük arazi aracı Land Cruiser’dan gelen konfor özellikleriyle Hilux, bireysel kullanıcıların ilgisini üzerinde tutmayı amaçlıyor.

Kendi sınıfının (1 tonluk pick-up) dünyada en çok satan modeli olan Toyota Hilux’un Invincible donanımlı modelini farklı kullanım koşullarında deneyimledik. Sağlamlığıyla ün salan Hilux, son dönemde donanımlarına eklediği gelişmiş sürücü destek sistemlerinin yanı sıra konfor ve tasarım özellikleriyle dikkat çekiyor.

İç ve dış tasarım

Tasarım çizgilerinde köklü değişiklerin henüz gerçekleşmediği yenilenmiş Hilux ile ön tampon, ön ızgara, LED farlar araca güncel bir görünüm sağlıyor. Özellikle LED arka stop lambaların verdiği iki boyutlu his bagaj kapağındaki büyük puntolu Invincible yazısıyla çok ayırt edici bir görünüm veriyor. Hilux, yeni 18 inç alüminyum jant tasarımlarıyla dikkat çekerken hakiye çalan güz bronzu araca oldukça yakışmış.

Test aracımızdaki, koyu gri tampon altı koruma ve dış aynalar, mat siyah arka kasa roll-bar, siyah sürgülü kapak, yeni çamurluk üst koruyucu ve parlak kromdan koyu griye dönmüş arka tampon gibi yenilikler göze çarpıyor yer alıyor. Invincible’ın kabin içinde ise deri koltuk döşemesiyle uyumlu ve aracı daha maskülen hale getiren siyah tavan döşemesi tasarımı tamamlıyor. Malzeme kalitesi ticari araç ve Premium pick up arasında iyi bir dengede üretilen aracımızda ısıtmalı ön koltuklar, yine ısıtmalı direksiyon simidi, elektrikli ayarlanabilir ön sürücü koltuğu, 9 hoparlörlü JBL ses sistemi, mat gri detaylar ve kapı içlerindeki ambiyans aydınlatmaları kabin detaylarını tamamlıyor. 8 inç ekrana sahip multimedya sistemi, Apple CarPlay ve Android Auto akıllı telefon entegrasyonlarına uyumlu.

Güvenlik ve teknoloji

Test aracımızda olduğu gibi Hilux’ın her modelinde sürücü ve yolcu ön/yan hava yastıkları, ön ve arka yolcular için perde hava yastıkları, sürücü diz hava yastığı olmak üzere 9 hava yastığı standart olarak sunuluyor. Acil Fren Uyarı Sistemi (EBS), Araç Denge Kontrol Sistemi (VSC), Bozuk Yol Gövde Hareket Kontrol Sistemi, Yokuşta Kalkış Destek Sistemi (HAC), Römork Savrulma Kontrol Sistemi (TSC) ve Eğim İniş Kontrol Sistemi (DAC) gibi özellikler hem yol hem de yol dışı koşullarda sürüşü destekliyor. Invincible donanımda ise ek olarak Toyota Safety Sense ile beraber gelen Yaya ve Bisikletli Algılama Özellikli Ön Çarpışma Önleyici Sistem (PCS), Şerit Takip Sistemi (LDA) ve Adaptif Hız Sabitleme Sistemi (DRCC) özellikleri yolda sürücünün yorgunluk dalgınlık sonucu karşılaşabileceği sorunları minimuma indiriyor.


FIAT Titano İle 1 Tonluk Pick-Up Pazarına Geri Dönüyor 

FIAT Titano İle 1 Tonluk Pick-Up Pazarına Geri Dönüyor 

Asfaltta Hilux

Rakiplerine göre mütevazı gücüne rağmen düşük devirlerde ulaşılan maksimum tork, Hilux’un yakıt verimliliğine etki ederken aracın yolda sessiz bir şekilde ilerlemesini sağlıyor. 4 silindirli 2,4 litrelik dizel motorlu dizel motora sahip 150 beygir gücünde ve 400 Nm tork sunan aracımız 6 ileri otomatik şanzımanla uyumlu bir şekilde hareket ediyor. Yakıt tüketiminde yapılan geliştirmelerle şehir içinde 100 kilometrede 9 litre otoyolda toleranslı pick up limitlerinde (104km/saat) 7 litre tüketim seviyesinde fabrika değerlerine oldukça yakın tüketimi görebiliyorsunuz. Araçtaki güç ve Eco ve Power güç seçeneklerini ihtiyacınıza göre rahatlıkla seçebiliyorsunuz. Vites geçişlerinin göze batmadığı test aracımızda sürüş konforunu geliştirmek için süspansiyonlarda yapılan geliştirmelerin etkisi hissediliyor. Konforun artık Hilux’un sağlamlık algısıyla birlikte diğer öne çıkan özelliği olarak dikkat çekmesini sağlayacak geliştirmeler, özellikle köy ve kasabaların bozuk yollarında ve tümseklerde  darbeyi daha iyi emerek ve içeride sarsıntısız bir sürüş sunuyor. Arkada klasik makaslı rijit akslardaki ayarlar ve çift salıncaklı ön süspansiyonlara ek olarak direksiyon sistemindeki geliştirmeler bu konforun merkezinde yer alıyor. Ayrıca aktif elektronik çekiş kontrol sistemi A-TRC ile araç 4×2 moduna alındığında da özellikle şehir içi kullanımlarda viraj dönüşlerinde kendini hissettiriyor.

Offroad’da Hilux

Test aracının bulunduğu hafta boyunca yağan yağmur sonucu Riva sahillerinde ıslak kum, üzerindeki yazlık lastiklere rağmen kısmen Düzce’nin çamurlu ve karlı karlı dağlık alanlarında gerçekleştirdiğimiz test sürüşlerinin genel sonucu olarak Hilux’ın offroad mirasının güçlenerek devam ettiğini vurgulamak gerekiyor. Gelişen teknolojisine ve konfor özelliklerine rağmen zorlu koşullardaki yeteneklerini de geliştiren Hilux, 29 derecelik yaklaşma ve 27 derecelik uzaklaşma açılarına ve 310 mm’lik sürüş yüksekliğine sahip. Maksimum su geçiş derinliği kapasitesi sınıfının en üstünde yer almasa da 700 mm ile iddialı sayılabilecek bir seviyede. Araca eklenen Eğim İniş Destek Kontrol Sistemi’nin sadece yola odaklanmanız gereken zamanlarda işinizi önemli ölçüde kolaylaştırdığını da belirtmek lazım.

Yük alanı ve yükleme kapasitesi

Hilux, 5,325 mm uzunluğa, 1,900 mm genişliğe ve 1,815 mm yüksekliğe sahip. 3,085 mm dingil mesafesi bulunan aracın yükleme alanı 1555 mm uzunluğa ve 1540 mm genişliğe sahip. Yükleme yapmadan deneyimlediğimiz Hilux’un römork çekme kapasitesi eklenen 450 kg ile 3.5 tona ulaşmış durumda.

Editör: Akın Öcal

[ad_2]

Source link

Written By
admin

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir