Elektrikli Araç Haber

Volvo 2030’a kadar tamamen elektrikli araç üretimine geçme planlarını rafa kaldırdı

Volvo 2030’a kadar tamamen elektrikli araç üretimine geçme planlarını rafa kaldırdı
  • PublishedEylül 15, 2024

[ad_1]

Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

İsveçli otomobil üreticisi, saf elektrikli araçlara yönelik tüketici talebinin zayıflaması nedeniyle 2030 yılına kadar tamamen elektrikli otomobil üretimine geçme planlarından vazgeçti.

REKLAM

İsveçli otomobil üreticisi Volvo Cars, saf akülü araçlara yönelik talebin azalması nedeniyle 2030 yılına kadar sadece elektrikli araç üreten bir firma olma planlarını rafa kaldırdı. Çarşamba günü yapılan açıklamanın ardından Volvo’nun hisseleri yüzde 4’ten fazla düştü. Böylece Volvo, son altı ayda yüzde 12 değer kaybetmiş oldu.

Şirket ayrıca, ilk çeyrek için hayal kırıklığı yaratan kazançlar bildirdi ve ikinci çeyrek kazanç çağrısı sırasında zayıf bir rehberlik sağladı.

Volvo, tamamen elektrikli bir otomobil üreticisi olmayı hedeflemek yerine, şimdi “2030 yılına kadar küresel satış hacminin yüzde 90 ila 100’ünün elektrikli otomobillerden oluşmasını” hedefliyor. Bu da tamamen elektrikli ve harici bir güç kaynağından şarj edilebilen, yüksek gerilimli bir bataryaya sahip plug-in hibrit modellerin bir karışımını içeriyor.

Geriye kalan yüzde 0-10’luk kısım ise gerektiğinde sınırlı sayıda hafif hibrit modele izin verecek.

Volvo hala önümüzdeki 10 yılın ortasına kadar yüzde 50 ila 60 oranında elektrikli araç üretmeyi planlıyor, bu da onu “koşullar uygun olduğunda” tamamen elektrikli bir otomobil üreticisi haline getirecek.

Şirket, ürünlerinin yüzde 26’sının tamamen elektrikli otomobiller olduğunu ve bunun premium rakipleri arasında en yüksek pay olduğunu belirtti.

EV’ler ve plug-in hibritler dahil olmak üzere toplam elektrikli payı bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 48’e ulaştı.

Müşterilerin hibrit araçlara yönelik artan talebi

Hibrit araçlara yönelik artan talep ve saf elektrikli otomobillerin satın alınabilirliğinin azalması, elektrikli otomobil üreticilerinin kar marjları üzerinde baskı yaratıyor.

Ünlü elektrikli araç üreticisi Tesla, 2023’ten bu yana kar marjlarında sürekli bir düşüş ve yavaşlayan bir büyüme gördü.

Tesla’nın CEO’su Elon Musk, tüketici tercihinde yüzde 100 elektrikli araçlardan hibrit araçlara doğru bir kayma olduğunu belirtti.

Durgun tüketici talebi ve Çin’deki fiyat savaşının ortasında, otomobil üreticileri makroekonomik rüzgarlarla karşı karşıya.

Sektör ayrıca, Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından Çin yapımı elektrikli araçlara uygulanan yeni ithalat tarifeleri ve Çin’in karşılıklı önlemler alması nedeniyle de belirsizlikler yaşıyor.

Elektrikli araç sahibi olmanın cazibesi ‘azaldı’

Volvo’dan yapılan açıklamada, “Elektrifikasyona geçişin doğrusal olmayacağı ve müşterilerin ve pazarların farklı benimseme hızlarında hareket ettiği açıktır,” denildi.

“Elektrifikasyon ve sürdürülebilirlik konusunda sektör lideri konumumuzu korurken pragmatik ve esnek davranıyoruz.”

Yenilenebilir enerjili araçlara yönelik devlet teşvikleri, daha önce tüketicileri tamamen elektrikli otomobil satın almaya teşvik etmişti. Ancak bu teşviklerin süresinin dolması ve ham petrol fiyatlarının düşmesiyle birlikte, tamamen elektrikli bir araca sahip olmanın cazibesi azaldı.

REKLAM

Volvo, “Şarj altyapısının beklenenden daha yavaş yaygınlaşması, bazı pazarlarda devlet teşviklerinin geri çekilmesi ve çeşitli pazarlarda elektrikli araçlara yönelik son tarifelerin yarattığı ek belirsizlikler… Bunları akılda tutarak, Volvo Cars elektrifikasyona geçişi desteklemek için daha güçlü ve daha istikrarlı hükümet politikalarına ihtiyaç olduğunu görmeye devam ediyor,” ifadelerini kullandı.

Çinli Geely’nin sahibi olduğu Volvo Cars, 2040 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonuna ulaşma taahhüdünü sürdürmesine rağmen, tamamen elektrikli araçlara geçiş için iddialı planlarını küçülten en son büyük otomobil üreticisi oldu.

Temmuz ayında Fransız otomobil üreticisi Renault’nun CEO’su Luca De Meo, müşterilerin henüz akülü araçlara geçmeye hazır olmadığı konusunda uyarıda bulundu.

De Meo, Avrupa’nın yeşil enerji dönüşümüne ve 2035 yılına kadar elektrikli araçlara geçiş hedefine atıfta bulunarak programda daha fazla esneklik çağrısında bulundu.

REKLAM

Alman lüks otomobil üreticisi Porsche de yüzde 80 tamamen elektrikli araç satma hedefini küçülttü.

Ford ve Fiat gibi diğer ana akım otomobil üreticileri de 2030 yılına kadar sadece elektrikli araç planlarının aşırı iddialı olabileceğine dair endişelerini dile getirdiler.

[ad_2]

Source link

Written By
admin

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir