Toyota’nın Şehirli Küçük Ticarisi: Proace City Cargo
Ekonomikoto.com test köşesi ticari Proace City’nin ardından daha fazla yük taşıma odaklı Proace City Cargo modeli ile birlikte. Türkiye’de satışa sunulmaya başlanan Toyota, Proace City ve Proace City Cargo modelleriyle Türkiye’de hafif ticari araç pazarında en büyük sınıf olan minivan segmentinin tamamına hitap ediyor.
Hafif ticari araç pazarının en büyük segmenti olan küçük van segmentindeki konumunu Proace City ile güçlendiren Toyota, Proace City Cargo ile farklı alanlardaki yük taşıma ihtiyaçlarına cevap vererek Pazar payını artırmayı hedefliyor.
Proace City Cargo, ülkemizdeki kargo sektörünün talep ettiği talep ettiği donanımları karşılayacak düzeyde olsa da modelin binek versiyonu Proace City’e göre daha temel sayılabilecek özelliklerle piyasaya sunuluyor. Geçtiğimiz hafta 4 günlüğüne test için kullandığım Dream versiyonu konfor açısından yalın donanıma sahipken yük taşıma özellikleriyle daha gelişmiş unsurlarla dikkat çekiyordu.
Sade iç tasarımında yeterli ve kullanışlı saklama alanlarına sahip test aracı sınıfında konfor anlamında otomatik farlar, elektronik park freni ve mesafeyi ekrana yansıtan arka park sensörü dışında yük taşımada sağlam ve pratik bir iş arkadaşı olduğunu kanıtlıyor.
Pratik ve İşlevsel
İsminin hakkını veren Proace City Cargo, her iki tarafta bulunan sürgülü kapıları, yük alanında yer alan 6’sı zemin 2’si yan panel ve 2’si ön panelde olmak üzere 10 adet bağlama kancası ve 12V soket ve iyi bire led aydınlatmasıyla ve 180 derece çift tarafa açılan arka kapılarıyla taşıma işlerini kolaylaştırıyor. Yük alanından yolcu kabinine kapağın koltukla birlikte öne doğru açılarak kullanılan Akıllı Kargo özelliğiyle de standart olarak sunulan 2,2 metrelik taşıma uzunluğu 3,4 metreye çıkabiliyor.
Proace City modeline göre 2975 mm ile 190 mm daha uzun aks aralığına ve 4753 mm uzunluğu ile 350 mm daha fazla uzunluğa sahip olan Proace City Cargo, Dream versiyonunda 858 kg yük taşıma kapasitesine sahip. Yükleme alanında 2 Euro Palet için zemin kapasitesi sunan Proace City Cargo’nun yükleme paletleri için izin verilen maksimum yüksekliğe segmenti itibariyle ulaşması zor. Bununla birlikte Proace City Cargo 4.4 metreküpe kadar da yükleme hacmi sunuyor. Yük alanında yaklaşık 125 cm yükseklik sunan Proace City Cargo arka iki davlumbaz arası 1230 mm yükleme genişliği sunuyor.
5 Yıllık Garanti
Aslında PSA Grubu’nun 2019 Yılın Ticari Araç Ödülü’nü kazanan üçlüsüyle aynı üretim tesislerinden ve neredeyse aynı sayılabilecek özelliklerle gelen Proace City Cargo, Toyota’nın yeni girdiği bir segmentte elini güçlendiren bir koz oldu. Türkiye özelinde değerlendirecek olursak Toyota’nın sağlamlık-dayanıklılık algısının yüksek olması ve 5 yıl/150 bin kilometrelik Toyota garantisinin bu algıyı daha da güçlendirmesiyle de kendine yer edinecektir.
Proace City Cargo Sürüş İzlenimi
1.5 litrelik hacim ve 100 beygir gücüyle boş ve yarım yüklü olarak test etme şansı bulduğum Proace City Cargo, istekli ve yapısıyla yaptığım 300 kilometrelik test süresince tatmin edici performans sağladı. Arkasındaki büyük kutu yapısına rağmen güncel sürüş dinamiklerini iyi bir şekilde yansıtan sürüş tarzı sunan Proace City Cargo, şehir içinde sağladığı çevikliğe eklenen erken devir tork gücüyle yokuşlu İstanbul yollarında dahi iyi performans sağladı. Direksiyon yapısıyla kullanıcısını yormayan test aracında gelecek süreçte vites geçişlerinin biraz daha keskin olması özellikle manüel şanzıman kullanıcılarına daha fazla hitap edecektir.
Elektronik el freni sayesinde ön tarafta sürücü hariç 2 yolcu taşıma şansı sunan Proace City Cargo’da süspansiyonlar bozuk yollarda dahi sınıf ortalamasının üstünde performans sunuyor. Proace City Cargo ile çoğunlukla boş olarak şehir içi ve otoyol olarak 100 kilometrede ortalama 5,6 litrelik yakıt tüketimiyle de kullanıcısını üzmüyor.