Hafif Ticari Haber

TEST – Ford Tourneo Custom Hibrit:

TEST – Ford Tourneo Custom Hibrit:
  • PublishedEylül 15, 2024

 

Ekonomikoto.com test konuğu hafif ticari sınıfının önsucu Ford Turneo Custom’un hibrit versiyonu. İlk defa 2012 yılında tanıtılan ve markanın orta segment hafif ticari araçlardaki boşluğunu dolduran Ford Transit Custom ve yolcu versiyonu Tourneo Custom kısa zamanda büyük bir başarı sağladı.

Ford Otosan tarafından Türkiye’de üretilen markanın Avrupa pazarında hafif ticari araç pazarında liderliğe yükselmesinde önemli payı olan Custom ailesi gelecek yıldan itibaren yenilenmeye hazırlanıyor. Yaklaşık 3 yıl önce ticari araçlarda farklı hibrit teknolojilerini tanıtan Ford, elektrikli modellere geçiş sürecindeki ara dönemi daha verimli hale getirmeyi amaçlıyor.

Hibrit ailesinin üyesi 6 ileri manuel şanzımanlı 2.0 lt EcoBlue motorlu Ford Tourneo Custom Hibrit test aramız 415 Nm torka sahip ve 185 PS güç sunuyor. Mild hybrid (MHEV) olarak tanımlanan versiyon ana gücünü Ford’un ticari araç modellerinde bir süredir sunmakta olduğu sağlamlık ve verimliliğiyle dikkat çeken 2.0 litrelik EcoBlue dizel motordan alıyor. Ancak bu aracın hibrit olarak tanımlanmasını sağlayan; motora destek olan, 48 voltluk lityum iyon bir batarya bir güç kaynağı bulunuyor. Tahmin edileceği gibi bu batarya tek başına aracı harekete geçirmiyor, özellikle şehir içi kullanımlarda dizel motoru destekleyerek, yakıt tüketiminin düşmesine yardımcı oluyor. Ayrıca düşük hızlarda sağlamış olduğu gelişmiş tork tepkisiyle aracın özellikle şehir içinde verimli bir şekilde yol almasına katkıda bulunuyor.

Dizel motora destek hibrit ünite

Ford Tourneo Custom Hibrit aracımızdaki batarya priz ve kablo bağlantısıyla şarj edilmiyor. Motora entegre jeneratör, araç hareket halindeyken enerjiyi topluyor ve 48 volt lityum iyon bataryada depoluyor. Depolanan enerji daha sonra sürüş ve ivmelenme sırasında motora yardımcı olmak ve aracın elektrikli destek sistemlerini çalıştırmak için kullanılıyor. Sistem, özellikle dur-kalk trafikte daha verimli yakıt tüketimi sağlıyor. Trafik ışıklarında veya sıkışık trafikte durduğunuzda, bu teknoloji motoru otomatik olarak kapatabiliyor. Hareket etmeye hazır olduğunuzda ise sistem aracı yeniden çalıştırıyor. Yoğun şehir içi trafikte yüzde 10’a varan yakıt tasarrufu sağlayan Otomatik Start-Stop özelliği ise kullanıcıların yüksek verimlilik beklentilerini tamamıyla karşılıyor. Ancak sistem yoğun İstanbul dur-kalk trafiğinde yapılan sürüş sırasında zaman zaman kararsız kalabiliyor.

Güç ve tasarruf

185PS 2.0 lt EcoBlue motorlu Hibrit Tourneo Custom’un yakıt tüketimi fabrika değerlerine göre şehir içi kullanımda 6.2 lt/100 km, şehir dışı 6.3 lt/100km olarak veriliyor. İstanbul çevreyolunda trafiksiz yolda yumuşak bir kullanımda (boş araçla) 6,5 litre arası tüketimi gördük. Farklı yoğunluklardaki şehir içi tüketim değerleri ise 7,5-8,5 litre arasında gerçekleşerek uzun şasili ve boş ağırlığı 2,300 kg üzerindeki bir araç için kabul edilebilir değerler olarak öne çıkıyor.

Hibrit Tourneo Custom sağladığı sürüş konforu ve yol tutuşuyla Ford’un bu alandaki haklı şöhretine katkıda bulunuyor. Aracımız uzun şasili olmasına rağmen direksiyon rahatlığı ve dönüş çapıyla şehir içindeki manevralarda zorlanmadı. Aracı çepeçevre saran sensörlerle birlikte geri görüş kamerası ve çapraz trafik uyarısının da yoğun şehir içi trafiğinde büyük yardımı oldu.  Geçtiğimiz yıllarda kullanılmaya başlayan gelişmiş arka havalı süspansiyon sisteminin de özellikle yolcular için sarsıntısız sürüşe katkısını da belirtmek gerek.

Sürücü dostu

Hibrit Tourneo Custom iç tasarımı her ne kadar güncel dokunuşlara ihtiyacı olsa da sürücünün odağa alındığı ve onun ihtiyaçlarını pratik bir şekilde çözecek şekilde tasarlandığını gösteriyor. Ön panelin uçlarında ve merkezde aşağı açılır bardaklıkların yanı sıra, kapı içlerinde ve konsol üzerinde farklı yerlerde farklı ihtiyaçlar için pek çok saklama alanı sunuyor. Aracın iki parçalı aynaları sınıfının en iyilerinden biri olarak kusursuz bir görüş sağlarken sürücü pozisyonu da bunu destekliyor.

Ön tarafta üç koltuklu yerleşime sahip test aracımızda ortadaki yolcu koltuğu katlanabilir bir mini masa olarak ihtiyaç duyulduğunda kullanılabiliyor. Ön kısımdaki yolcular için bacak mesafesi gayet yeterli.  Aracın arkasında konferans dizilime sahip bağımsız koltuklar da farklı konfigürasyonlarla ihtiyaca göre 30 kombinasyonla yeniden düzenlenebiliyor. Aracın uzun şasili olmasından dolayı sürücü dahil 9 kişilik yolcu taşımasının yanı sıra arka geniş arka bagaj hacim sorunu yaşanmasının önüne geçiyor. Arkada yolcu girişi için hem sağ hem de sol tarafta bulunan geniş kayar kapılar ve kapı girişlerindeki tutamaçlar araca giriş çıkışları ergonomik hala getiriyor.  

Zengin standart ve opsiyonel donanım

Test aracımızda otomatik yanan ön farlar, yağmur sensörlü ön silecekler, SYNC3 8″ İnce Dokunmatik Ekran ile birlikte Geri Görüş Kamerası, 230V / 150W güç dönüştürücü (priz), 3. sıra tekli koltuklar, arka yolcu bölümü cam güneşlikleri ısıtmalı ön cam standart olarak sunuluyor.

Aracımızda çapraz trafik uyarı sistemi destekli kör nokta uyarı sistemi, HID BI-Xenon dinamik ön farların yanı sıra akıllı adaptif hız kontrol sistemi, çarpışma önleme yardımcısı ve yaya koruma sistemi, şerit takip sistemi, şeritte kalma ve şerit hizalama yardımcısı, Türkçe navigasyon park paketi, gelişmiş otomatik park asistanı ve yan park sensörleri de opsiyonlu donanım olarak yer alıyor.

Written By
admin

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir