Avrupalı otomobil üreticileri elektrikli araç pazarında neden zorlanıyor?
[ad_1]
Stellantis, Mercedes ve Volkswagen gibi önemli markalar rakiplerine karşı zemin kaybederken, yüksek maliyetler ve sınırlı yeni modeller büyümeyi engelliyor. BMW ise Avrupalı markalar arasında nadir bir istisna oluşturuyor.
Temmuz 2024’te dünya genelinde 853.000 olarak kayıtlara geçen elektrikli araç satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 6 oranında artarak, batarya ile çalışan modellere olan talebin beklenenden daha zayıf olduğunu ortaya koydu. Bu durum, sektörün büyüme ivmesini sürdürebileceğine dair şüpheleri arttırdı.
Bank of America’nın elektrikli araçlara yönelik en son EV Tracker raporuna göre, Stellantis, Volkswagen ve Mercedes-Benz gibi çok sayıda önemli markanın pazar payında önemli kayıplar görmesi ile Avrupalı otomobil üreticilerinin düşük performansı daha da endişe verici hale geldi.
Buna karşılık, tamamen elektrikli ve harici bir güç kaynağından şarj edilebilen, yüksek gerilimli bir bataryaya sahip plug-in hibrit elektrikli araç satışları, özellikle Çin’in güçlü talebinin etkisi ile bir önceki yıla göre yüzde 58 oranında arttı.
Plug-in hibritlere doğru bu kayma, tüketicilerin tamamen elektrikli araçların menzil sınırlamaları ve özellikle Avrupa’da bataryalı elektrikli modellerle ilişkili daha yüksek toplam sahip olma maliyeti konusundaki endişelerini yansıtıyor olabilir.
Avrupalı üreticiler küresel elektrikli araç pazarına ayak uydurmakta zorlanıyor
Bank of America verilerine göre Avrupalı otomobil üreticileri, özellikle bataryalı elektrikli araç segmentinde rekabete ayak uydurmakta zorlanıyor.
Stellantis’in pazar payı temmuz ayında yüzde 2,7’ye gerileyerek, 2023’ün ikinci çeyreğindeki yüzde 3,6 ve bir yıl önceki yüzde 4,0 seviyesinden keskin bir düşüş yaşadı.
Volkswagen Grubu’nun pazar payı 2023’ün ikinci çeyreğinde yüzde 7,5’ten yüzde 6,6’ya gerilerken, geleneksel olarak lüks segmentte lider olan Mercedes-Benz’in pazar payı bir önceki yıl yüzde 2,5’ten yüzde 1,9’a düştü.
Bank of America analistleri, “Almanya’daki elektrikli araç satışları, şirket araçları için satın alma sübvansiyonlarının Eylül 2023’te sona erdiği bir yıl öncesine göre çok yüksek bir karşılaştırma tabanından muzdarip,” dedi.
Küresel elektrikli araç pazarı büyümeye devam ediyor ancak Avrupalı otomobil üreticilerinin zayıf performansı ve plug-in hibrit elektrikli araçların yükselişi, tamamen elektrikli araçlara geçişin beklenenden daha uzun sürebileceğini gösteriyor.
BMW, trende meydan okuyor
Avrupalı otomobil üreticilerinin karşılaştığı daha geniş çaplı zorluklara rağmen BMW, bataryalı elektrikli araç pazar payında önemli bir büyüme kaydederek trendi değiştirmeyi başardı.
BMW’nin elektrikli araç satışları Temmuz 2024’te yıllık bazda yüzde 40 artarak, 2023’ün ikinci çeyreğinde yüzde 3,7 olan pazar payını yüzde 4,6’ya yükseltti.
Analistler, “i4 ve iX1 çok iyi satmaya devam ediyor ve yakın zamanda piyasaya sürülen i5 yıllık büyüme oranına anlamlı bir katkıda bulunuyor,” diye yazdı.
Rakiplerinin çoğunun aksine, BMW’nin bataryalı elektrikli araçlara plug-in hibritlere göre öncelik verme kararı karşılığını veriyor gibi görünüyor.
BYD, Tesla’yı geçti ama plug-in hibrite yöneldi
Çinli otomobil üreticisi BYD, 2023’ün ikinci çeyreğinde yüzde 14,7 olan pazar payını Temmuz 2024’te yüzde 17,2’ye yükselterek küresel elektrikli araç lideri konumunu sağlamlaştırdı ve Tesla’yı tahtından indirdi.
Bununla birlikte, BYD’nin Çin’deki bataryalı elektrikli araç satışları yüzde 7 oranında düşerken, küresel plug-in hibrit satışları bir önceki yıla göre yüzde 62 gibi etkileyici bir oranda arttı.
Tesla’nın küresel bataryalı elektrikli araç pazar payı 2023’ün ikinci çeyreğinde yüzde 9,4’ten yüzde 14,0’a geriledi. Düşüş özellikle Tesla’nın elektrikli araç satışlarının temmuz ayında yüzde 5 oranında düştüğü Avrupa’da belirginleşti.
Bu düşüş kısmen Çin’de üretilen araçlara uygulanan ithalat tarifeleri nedeniyle Model 3 fiyatlarının yükselmesine bağlanıyor.
Yüksek maliyetler Avrupa’da bataryalı elektrikli araçların benimsenmesini engelliyor
Bank of America’ya göre, Avrupa’da bataryalı elektrikli araçların yavaş büyümesinin temel nedenlerinden biri, bu araçlara sahip olmak için ödenen toplam meblağın içten yanmalı motorlu araçlara kıyasla daha yüksek olması.
Bataryalı elektrikli araçlar genellikle daha düşük işletme maliyetleri sunarken, yüksek satın alma fiyatları ve önemli amortisman daha geniş çapta benimsenmesini engelledi.
Avrupa pazarı için önemli bir gösterge olan Almanya’da bataryalı elektrikli araç fiyatları, sübvansiyonlar ve indirimler hesaba katıldıktan sonra bile içten yanmalı motorlu muadillerine göre yaklaşık yüzde 20 daha yüksek kalıyor.
Analistler, Avrupalı tüketicilerin yüksek ön maliyetler ve kalıntı değerlere ilişkin endişeler nedeniyle bataryalı elektrikli araçlara geçiş yapmakta tereddüt ettiklerini belirtiyor.
Bank of America analistleri, “Düzenlemelerden bağımsız olarak bir satış patlamasını tetiklemek için bataryalı elektrikli araç fiyatlarının düşmesi gerekiyor,” dedi.
Avrupa elektrikli araç satış tahmini aşağı yönlü revize edildi
Bank of America, ileriye dönük olarak, Avrupa akülü elektrikli araç satışlarına ilişkin tahminini aşağı yönlü revize ederek, 2024 yılında yıllık bazda yüzde 2’lik bir düşüş öngördü.
Avrupa Birliği’nin (AB) 2035 yılına kadar yeni içten yanmalı motorlu araç satışlarının tamamen yasaklanmasını da içeren iddialı emisyon hedefleri, otomotiv pazarının geleceğini derinden şekillendirecek.
Özellikle karbondioksit emisyonları konusundaki baskılar, otomobil üreticilerini elektrifikasyona doğru itmeye devam ederken, bataryalı elektrikli araçlara ilişkin daha yüksek toplam sahip olma maliyeti, Avrupa’da yaygın olarak benimsenmesinin önünde önemli bir engel olmaya devam ediyor.
[ad_2]
Source link