[ad_1]
Kasım ayında Lyon Fransa’da düzenlenen Solutrans fuarında ilk defa tanıtılan Renault Master’ın seri üretimi Fransa Batily’deki fabrikasında başladı. Fabrika’da şu anda yüzde 20 oranında yeni nesil Master üretimi, eylül ayında yüzde 100’e çıkacak. Şu anda Avrupa’nın yanı sıra Latin Amerika’da da Pazar lideri olan ve 40 yıl içinde 3 milyon adetten fazla satılan Renault Master, çoklu enerji platformunda dizel ve elektrikli olarak üretilmeye başlanırken hidrojen yakıt hücreli versiyonun ise çok yakında olarak üretileceği kaydedildi.
Aralarında autoticari.com’un da yer aldığı International Van Of The Year (Uluslararası Yılın Ticari Aracı) ödülü jüri üyeleri 17 Temmuz tarihinde Renault Master’ın üretildiği Fransa’daki Batilly fabrikasını ziyaret ettiler. Renault Ticari Araçlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Heinz Jürgen Löw ve üst düzey yöneticilerin katıldığı ve fabrikadaki üretim süreciyle ilgili bilgilerin verildiği etkinlikte yeni elektrikli Master E-Tech modelinin de uzun mesafeli test sürüşleri gerçekleştirildi.
Avrupa büyük van pazarında liderlik
Batilly fabrikasında geçtiğimiz sonbahar aylarından beri Master üretimi hazırlıkları devam ederken, 2023 yılında fabrikada 150,261 adetlik büyük van üretimi yapılmış. Bu rakam bugüne kadar en çok üretim yapılan yıl olarak fabrika tarihinde rekor yıl olarak kabul edildi. Master, 2024 yılı Haziran sonu rakamlarına göre Avrupa’da büyük van pazarında yüzde 16,5 Pazar payıyla birinciliğini koruyor.
Günlük 720 araç üretim kapasitesi
Renault’un büyük segment van üretimi için 1980 yılında kurduğu fabrikada bugün 3,100 çalışanla; 3 vardiyada günlük 720 Master üretimi kapasitesi bulunuyor.
Press hariç tüm üretim sürecini gerçekleştiren Batilly fabrikasında robotlarla gerçekleştirilen kaynak işleminden sonra araçlar kataforez ve 7 aşamalı boya işlemlerine giriyor. Lojistik ve montaj işlerinden sonra kalite kontrollerin yapıldığı fabrikada insan emeği ve robotik ve otonom sistemlerin dengeli bir şekilde işlediği belirtilerek hem ürün hem de fabrika süreçlerinde kalite ve sürdürülebilirliğin garanti altına alındığı kaydedildi.
4. nesil Renault Master’ın gövde üretiminde 212 adedi yeni olmak üzere 523 robot kullanılıyor ve bu bölüm yüzde 95 robot üretimiyle fabrikanın en otonom alanlarından biri.
1999 yılından beri ISO 14001 sertifikalı olarak üretimin yapıldığı fabrika, enerji – su verimliliği ve atık yönetimiyle de çevre dostu uygulamalara sahip.
Fabrika Nissan ve Renault Trucks için de üretiyor
Batilly fabrikasında Renault Master araçlarla birlikte yine Master tabanlı ve Renault Trucks tarafından bazı ülkelerde satışı gerçekleşen Master Red Edition ve Nissan Interstar üretimi de gerçekleştiriliyor.
Dizel elektrikli ve dizel aynı fabrikada
Fabrika içinde faaliyete geçen batarya montaj hattı ise yeni elektrikli jenerasyonuyla elektrikli büyük van iddiasını ileri taşımak isteyen Master’ın çok enerjili platformunu destekliyor. Koreli elektronik ve batarya devi LG’nin Polonya’da bulunan fabrikasından Batilly’e gelen modüller yeni batarya montaj hattında bilgisayar ve robot destekli hassas bir işçilikle Master’da kullanılmak üzere tamamlanıyor. Saatte 6 batarya paketinin üretimin yapıldığı tesis, yüksek voltajlı güvenlik önlemleriyle dikkat çekiyor.
Hidrojenli Master sırada
Yeni Master, araç mimarisi sayesinde hem dizel hem de elektrikli gövde aynı fabrikada aynı hatlarda seri bir şekilde üretiliyor. Çok yakında da yakıt hücreli hidrojen modeller bu üretime katılacak. Yetkililerden daha önce tavanda yer alan tankların yeni nesil hidrojen Master’da araç tabanına yerleştirileceği bilgisini aldık. Sürüş dinamikleri de iyileştirilecek olan hidrojen versiyonun özellikle menziliyle az sayıdaki rakiplerinden ayrışacağı kaydedilirken gövde seçeneklerinin ise aracın pek çok görevi yerine getirecek şekilde çeşitlendirildiğin altı çizildi.
Editör: Akın Öcal
[ad_2]
Source link